Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

:: Μετα τα δαση, καινε την υγεια μας! :: {Μεμα Σταθοπουλου, 13/11/2007}



Σε αναβρασμό τα Κρέστενα Ηλείας


«Μετά τα δάση, καίνε και την υγεία μας»


Ρεπορτάζ:
Μέμα Σταθοπούλου


Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προέβησαν χθες το πρωί στην κεντρική πλατεία των Κρεστένων οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου της περιοχής, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του. Συμπαραστάτες στον αγώνα τους είναι όλοι οι κάτοικοι του δήμου Σκιλλούντος και της επαρχίας Ολυμπίας, με σκοπό να αποτρέψουν το κλείσιμο του νοσοκομείου στο οποίο οδηγούνται σταδιακά με τις αποσπάσεις των γιατρών που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα. Άλλο ένα πλήγμα για την περιοχή έπειτα από τις καταστροφικές φωτιές του Αυγούστου, το οποίο όπως οι ίδιοι δηλώνουν δεν θα αφήσουν να εξελιχθεί κάνοντας την πόλη τους να γονατίσει για άλλη μια φορά.





«Οι υπηρεσίες που προσφέρει το νοσοκομείο Κρεστένων στην επαρχία Ολυμπίας είναι πολλές, πολύπλευρες, ποιοτικές, ουσιαστικές, κοινωνικές, οικονομικές, απασχόλησης και άμεσες χωρίς ταλαιπωρία και κόστος μετάβασης σε άλλα νοσοκομεία. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο παρατηρείται μια γενικότερη κινητικότητα με αποσπάσεις των γιατρών σε άλλα νοσοκομεία. Συχνά γιατροί, νοσηλευτές και προσωπικό εκβιάζονται να υποβάλουν αίτηση μετάθεσης και όλα αυτά προκαλούν ένα χάος που οδηγεί σε αδυναμία παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες. Η πολιτεία οφείλει να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με το νοσοκομείο Κρεστένων και αν θα αλλάξει γενικότερα τον υγειονομικό χάρτη της χώρας, άρα και του Νομού μας», δηλώνει ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Νοσοκομείου από το 1997 έως τον Ιούλιο του 2002.


Άλλωστε πρόσφατα θυμόμαστε την άμεση βοήθεια που παρείχε το Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Κρεστένων στους τραυματίες πυροσβέστες και πυροπαθείς τις ημέρες που ο νομός καιγόταν ολοσχερώς. «Αμέσως μόλις μας ειδοποίησαν σχετικά με τη φωτιά, γύρω στις 3 το μεσημέρι, όλοι οι γιατροί ήμασταν στις θέσεις μας. Ακόμα και εκείνοι που απουσίαζαν με άδεια, όπως ο διοικητής, μέσα σε λίγες μόλις ώρες ήταν όλοι εκεί ώστε να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες» τονίζει η προϊσταμένη του νοσοκομείου κα. Ασπασία Λατσάρη και συνεχίζει: «Την περίοδο εκείνη το Νοσοκομείο απέδειξε πως όχι μόνο μπορεί να λειτουργήσει άμεσα και αποτελεσματικά, αλλά και ότι είναι απαραίτητο τόσο για τον δήμο μας, όσο και για άλλους, όπως ο δήμος Ζαχάρως, Ανδρίτσαινας και η επαρχία Ολυμπίας. Πολλοί είναι εκείνοι που διαμαρτύρονται και επιθυμούν την παύση της λειτουργίας του και μεταξύ αυτών κυρίως γιατροί. Προφανώς γιατί υπάρχουν συμφέροντα! Ωστόσο έχουν δοθεί μεγάλα χρηματικά ποσά για το νοσοκομείο αυτό, για την επάνδρωσή του και για εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και είναι φυσικό οι κάτοικοι να μην επιτρέψουν το κλείσιμό του. Τόσα χρόνια δηλαδή λειτουργούσε σωστά και ξαφνικά προέκυψαν τα προβλήματα; Και ειδικά τώρα που έχουμε υποστεί το πλήγμα των πυρκαγιών;»





Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του Νοσοκομείου κ. Γιώργου Κολαΐτη, ο αναβρασμός αυτός δεν είναι αποτέλεσμα και ευθύνη της Κυβέρνησης, αλλά παραγόντων τοπικών και κυρίως γιατρών. Διότι αν η Κυβέρνηση επιθυμούσε να κλείσει το Νοσοκομείο, τότε θα εξέδιδε κάποιο πρόγραμμα ανασύνταξης του γενικού χάρτη υγείας της χώρας. Αυτή τη στιγμή ωστόσο, κάποιοι θέλουν να τραυματίσουν την περιοχή θεωρώντας πως με αυτό τον τρόπο θα λειτουργήσει καλύτερα το νοσοκομείο του Πύργου. Αυτό είναι αδύνατο σύμφωνα με τον κ. Κολαΐτη καθώς οι θέσεις εργασίας είναι ελάχιστες για να καλύψουν τις ανάγκες του νοσοκομείου του Πύργου. Μάλιστα κάποιοι επιδιώκουν την μετάθεσή τους στο νοσοκομείο του Πύργου με την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους θα είναι ίδια. Ένας διευθυντής για παράδειγμα, σε ενδεχόμενη μεταφορά του στο νοσοκομείο του Πύργου θα παραμείνει διευθυντής. Χαρακτηριστικά ο ίδιος αναφέρει ότι: «Δυστυχώς τα συμφέροντα -κυρίως των γιατρών- είναι πολλά και η κυβέρνηση γνωρίζει όλα αυτά τα προβλήματα, αλλά με τη στάση της δείχνει να ανέχεται την κατάσταση αντί να προσπαθεί να μας βοηθήσει. Για αυτό κι εμείς μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για να εμποδίσουμε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στη λειτουργία του νοσοκομείου μας».


Οι κάτοικοι έχουν αποφασίσει να αγωνιστούν ως το τέλος, ώστε το νοσοκομείο να παραμείνει ανοιχτό για όλους εκείνους που το χρειάζονται, αλλά και για τα παιδιά τους, κυρίως γιατί νιώθουν αλλά και μπορούν να είναι ασφαλείς όπως ισχυρίζονται. Ήδη για σήμερα έχουν προγραμματίσει εκ νέου συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος Σκιλλούντος Σάκης Μπαλιούκος με σκοπό να συναντήσουν τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου. «Την πρώτη φορά που επισκέφθηκα τον Υπουργό», τονίζει ο κ. Σάκης Μπαλιούκος «ο ίδιος απουσίαζε και έτσι η συζήτηση που συντελέστηκε ήταν μεταξύ εμού και του Γενικού Γραμματέα, ο οποίος δεν κατάλαβα τι πρότεινε και έτσι απέφυγα και εγώ ο ίδιος να κάνω πρόταση, καθώς η πρόταση όλων μας είναι γνωστή: Να παραμείνουν και τα τρία νοσοκομεία στον Νομό Ηλείας! Ρώτησα γιατί προσπαθούν να αποδυναμώσουν τη λειτουργία του νοσοκομείου μας ειδικά με την απόσπαση του ειδικού καρδιολόγου και η απάντηση που πήρα ήταν μια συγγνώμη και κάποιες εξηγήσεις καθώς και η πρόταση να ανανεωθεί το ραντεβού για αύριο το πρωί. Έτσι και εμείς, όλοι μαζί, θα τον επισκεφθούμε και πάλι στο Υπουργείο ώστε αυτή τη φορά να κλείσει οριστικά το θέμα. Ο ίδιος αναγνώρισε τις άσκοπες προσπάθειες που έλαβαν χώρα με τις αποσπάσεις των γιατρών και του τόνισα πως σε ενδεχόμενη προσπάθεια απομάκρυνσης εξοπλισμού από το Νοσοκομείο, ο κόσμος όχι απλά θα αντιδράσει, αλλά θα χυθεί και αίμα! Εμείς εμμένουμε στις απόψεις και τα αιτήματά μας και ζητάμε να τηρηθεί το θεσμικό πλαίσιο που ως τώρα ίσχυε. Η περιοχή μας έχει καταρρεύσει το τελευταίο διάστημα και επιτέλους πρέπει να το καταλάβουν αυτό και ειδικά όταν η ίδια η κοινωνία τους απάντησε άμεσα στο κλείσιμο του νοσοκομείου με τις δύο τραγικές περιπτώσεις από την Πλατιάνα, όταν δύο υπερήλικες δεν μπόρεσαν να φθάσουν ποτέ στο νοσοκομείο του Πύργου εξαιτίας της απόστασης. Ας μην ξεχνάμε πως το νοσοκομείο καλύπτει το μεγαλύτερο σύνολο της επαρχίας Ολυμπίας, όλο τον δήμο Σκιλλούντος, Ανδρίτσαινας, Αλιφείρας, Ζαχάρως και κάποια δημοτικά διαμερίσματα της επαρχίας Γορτυνίας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας, για αυτό και εμείς δεν υποχωρούμε αλλά αγωνιζόμαστε μέχρι τέλος, μέχρι να δικαιωθούμε».